Komputer tervezés

 

Már 15 évvel ezelőtt is komputeres tervezést használtunk az orr és az arc egyes részeinek, esztétikai változtatásának előzetes pontosításához.
Ma az orrplasztikák előtt minden esetben előzetesen a páciens saját arcán együttesen tervezzük meg a legjobban hozzáillő változtatást.

orrplasztika-előtt-komputer-tervezes

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Érdekes komputerprogramok érdeklődőknek:

Virtuális szobrászkodás

Google Body Browser

Visible 3D Body

Virtual Plastic Surgery (photo warping)

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Komputerek a Plasztikai Sebészetben

Megjelentmár 15 évvel korábban rólunk a
NÉPSZABADSÁG, Computer Technika, 1998.nov.10
Írta: Gecse Marianna

Tervezze meg arcát !
Plasztikai szépségtechnológia

Elálló fül, karvaly orr, tar üstök, lógó mellek. Sokan mosolyognak azokon a képeken, amikor az első fotón egy kopasz ürge búslakodik, a másikon pedig burjánzó hajkoronával vigyorog. Ez áll a képek alatt: ilyen volt, ilyen lett. Röhögünk, pedig nem kellene. Plasztikai műtéttel, na és pénzzel sok minden helyrehozható. A ránctalanítástól kezdve a zsírleszívásig. Átesett már ilyenen sok kedvencünk, Cher, Pamela Anderson, Liz Taylor. De túl vannak egy műtéten környezetünkből is sokan, akikről nem is gondolnánk.

Ma már a művi szépítés előtt, a páciens egy számítógépes grafikai program és a plasztikai sebész segítségével láthatja, hogy a beavatkozás mennyire válik előnyére, s várhatóan hogyan fog kinézni majd a műtét után. Az interneten a plasztikai sebészetre kattintunk. Az esztétikai plasztikai beavatkozások top 10-es listáját a zsírleszívás vezeti, majd, a fül-, orr-, mell- és szemhéjplasztika fej-fej mellett követi, utána a hajátültetés következik. Ezek azok a részei az emberi testnek, amelyek azonnal szembe tűnnek. Az első benyomás pedig nagyon sokat jelent életünkben. Az esztétikai műtéteket többnyire a páciensek jó közérzete érdekében, külső megjelenésének javítása, szebbé tétele miatt végzik.

A páciens elmegy az orvoshoz, elmondja mit szeretne, s a sebész mérlegel. Mérlegel, mert a szakember pontosan tudja mivel jár a műtéti beavatkozás. De tudja azt is, hogy mi az elviselhető szépséghiba, milyen az általánosan elfogadott és milyen az ideálisan arányos testforma társadalmunkban. A sebész felméri szépülni vágyó kliensét úgy is: Vajon a beavatkozással elérhető a kívánt hatás, vagy a páciens elvárása túlzott és adottságai nem az elvárt végeredményt adják. Hogyan lehet ezt előre tudni? - A műtéti terv felállításakor és a várható eredmény megtervezésekor számos tényezőt kell megvizsgálni - mondja dr. Bajusz Huba, szegedi plasztikai sebész (www.plasztika.net) - Mielőtt sor kerülne a beavatkozásra, a pácienssel pontosan kell egyeztetnünk, s ma már ebben komoly segítség a számítógép.

Sok kliens nem tudja pontosan, milyen változtatást szeretne. Csak azt tudja mivel elégedetlen. Nehezen tudja elképzelni, milyen formájú orr állna neki jobban, illetve amit szeretne, az egyáltalán illik-e az arcához. Ezt pedig műtét előtt pontosan tudnunk kell. - Hogy dönthessen - folytatja a doktor -, egy Sony digitális fényképezőgéppel 5-6 képet készítünk. A fotók ezután felkerülnek a számítógépre, s a képernyőn egy speciális grafikus programmal a beteggel közösen formálják ki az új arcot (computer image). Dr. Bajusz elárulta azt is, a rendelőjében használt grafikus programjának alapja, a Corel Paint 7-es verziója, amit egy programozó ismerőse pontosan "testre szabott". - Csak a szükséges eszközöket hagytuk meg a túlzottan is bőséges eszköztárból, s néhány makro gyorsítja az ismétlődő műveleteket. Ezzel a munkámat bőven el tudom látni - mondja - semmivel nem tud kevesebbet a program, mint az amerikai (Mirror) vagy a hongkongi (PPS), amiket az esztétikai plasztikai sebészek részére méregdrágán árulnak úgy 20 ezer US dollár körül.

A komputer grafikákról azonban tudnia kell a kliensnek, hogy csak imitált képek. A valódi végeredmény a sebész ügyességén, gyakorlatán múlik, hogy mennyire tudta híven megalkotni az eredeti elképzelést.

A chipeknek máshol is jut szerep a plasztikai sebészetben. Az arc ránctalanítására két lehetséges mód van: a felszíni lézeres korrekció és a szikével végzett műtét. Lézeres szépítéskor szintén segít az informatika. A sugarakat ugyanis számítógép vezérli. A komputeren állítják be, hogy milyen mélységben, milyen felületi formát szeretnének kezelni. A lézersugár a komputer parancsokat követve mozog. Az arcról olyan vékony rétegeket párologtat el, mint a cigarettapapír. Közben eltávolítja például a nap okozta foltos elszíneződéseket, finom "pókháló ráncokat" is. Több rétegben alkalmazva a mélyebb rétegekig is elér, legyalulja a bőrhibákat, egyenetlenségeket és kiegyenlíti a viszonylag friss barázdákat. Ennek a pásztázó vagy scanning lézernek legfőképpen a száj körüli területek, a szemhéjak és a homlok ráncainak fiatalításában van nagy jelentőssége. Olyan eredményt érhetünk el vele, amire korábban alig volt lehetőség.

Az endoszkópia térhódítása is a chipeken múlott. Ma már a plasztikai sebészeknek is nagy segítség, a betegről nem is beszélve. Az endoszkópos eljárással az arcműtétek után alig marad heg. Picinyke, 1 cm-es sebvonalon miniatűr Tv kamerát bújtatnak be a bőr alá, s az orvos egy monitoron keresztül nagyításban látja az operált területet. Ezek a pici kamerák korunk technikai forradalmának bravúrjai. A sebész szeme a képernyőre szegeződik, úgy operál. Ezzel a műtéttel az arc mimikai izomzatát a koponya csontról leválasztják és új, természetes hatású helyzetben rögzítik. Az arcbőr korábban alkalmazott oldal irányú felületes megfeszítése helyett az arc meghatározó alkotóelemei mindenestől eredeti helyzetbe kerülnek.

A plasztikai műtétek gyógyulása után újabb digitális felvételeket készítenek a betegről. - Standard beállításokat használunk, hogy ne legyenek optikai csalások, - mondja a szegedi sebész - több oldalról fotózzuk a pácienst mind a műtét előtt, mind a műtét után. A kezelés dokumentációjába az a számítógépes grafika is bekerül, amilyet szeretett volna a beteg. Így válik teljessé a képtár:
ilyen volt, ilyet szeretett volna és ilyen lett a kedves kliens.

"Senki sem áldozhat, akiben fogyatkozás van, vagy vak, vagy sánta, vagy csonka orrú, vagy hosszú tagú..."- áll Mózes harmadik könyvében. A természet torzításait a társadalom könyörtelenül bünteti. A plasztikai műtét viszont a természet szépséghibáit korrigálja. Nem a hiúság vezeti az embereket a sebészhez, hanem az eltorzítottság érzése. - Akkor volt sikeres a műtét, ha utána a páciens elégedett, lelki egyensúlya is helyreáll, önbizalma megnő, s nem érzi már magát szerencsétlennek. Annak a belső rossz érzésnek kell megszűnni, ami gátlásokat okoz, ami emberi kapcsolatai során nap mint nap zavarja az embert. - vallja a szegedi sebész.

Irta: Gecse Marianna

Plasztika.net honlapcsoport