Arcplasztika

A korosodó arc természetes velejárója a ráncok megjelenése a szem körül, az arcon, a homlokon és a nyakon. Korunk életvitele, az emberek egyre hosszabb társadalmi aktivitása 40 és 60 éves kor között "pókhálózást" követelhet a látható bőrterületeken. A kérés oka legtöbbször nem a valódi kor letagadása, hanem az energikus, fiatalos, optimizmust sugárzó megjelenés visszanyerése.
A teljes ránctalanítás egy összetett műtét jól megválasztott kombinációjától várható. A műtét az említett bőrterületeken (homlok, szemhéjak, arc, nyak) külön és egyszerre is végezhető.
Legtöbb esetben egyidejűleg az arc korral járó volumen változásait is célszerű kezelni saját zsír mikroátültetésével.
Saját zsír átültetést leggyakrabban a szemöldök, szem alatti karikák, az orcák, az ajak és ajak körüli területek feltöltésére alkalmazzuk az arcon.
Egy jól megválasztott és jó időpontban végzett műtét a megjelenést akár évtizedes nagyságrenddel is javíthatja, de nem a 15 évvel ezelőtti fényképarcot adja vissza pontosan! A műtét eredménye várhatóan 6-10 évig időtálló. Később kiegészítő korrekció válhat szükségessé az eredmény további fenntartására.

Hagyományos "face lift" műtét fájdalom mentesen végezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. Viszonylag késői esetekben a nagy bőrfelesleg eltávolítása csak ezzel a műtéti technikával érhető el. Az utóbbi évek jelentős új lehetőségekkel egészültek ki az arc fiatalító műtétei is. Nem csupán a bőr felszínes rétegét feszitjük meg. A mélyebb izomrétegek korrekciójával természetesebb és tartósabb eredmény érhető el.
(Ez az ún.. SMAS technika)

Igazi újdonságot az endoszkópos "face lift" jelent az arcműtétek terén. Ezzel az eljárással picinyke sebvonalon miniatűr TV kamerán keresztül végezhetjük el a műtétet. A monitoron nagy nagyításban látja a sebész az operált területet. Az arc mimikai izomzatát szinte egészében leválaszthatjuk a csonthártyáról és új, előnyösebb helyzetben rögzíthetjük a lágyrészeket a koponyacsontokhoz. Az izmok működésési irányának megváltoztatása és durva megfeszítése nélkül előnyösen változtathatunk a mimikai izmok pozícióján. A homlok, a szemöldök, és az orca pontosan visszahelyezhető a gravitációs változás előtti pozícióba az oldal irányú túlzott megfeszítés nélkül. Az eredmény ezzel a módszerrel természetesebb és hatásosabb. A hegvonal és a műtét utáni kényelmetlenség pedig töredéke a hagyományos műtéthez viszonyítva. A műtéti hegek kiválóan elrejthetők, érdemleges hegvonal nem marad vissza.
Az endoscopos technikát csak kevés centrumban végzik hazánkban !!
Sajnos az arc alsó területén és a nyakon önmagában kevésbé hatékony ez az eljárás.

A pásztázó (scanning) lézerekkel a szemhéjak és az arc bőrének elöregedett felületes rétegét fiatalíthatjuk meg.

Az arc fiatalításához gyakran szükséges a szemhéjak korrekciója is (szemhéj plasztika).

Plasztika.net honlapcsoport