Endoscopos homlok

Endoszkópos műtétek.

A technikai fejlődés a műtéti megoldások számos területén forradalmi változást hozott az endoszkópok fejlődése folytán. Kicsiny nyiláson vezethetjük be az endoszkópot a test belsejébe ahonnan miniatur TV kamera közvetíti a képet kivülre az operáló orvos számára. Piciny műtéti metszés, kevesebb fájdalom, gyorsabb gyógyulás, és pontosabb, nagyításban végzett operáció a módszer legfőbb jellemzői.

Nemcsak újdonságot, de igazi előrelépést jelent az endoszkópos "face lifting" az arcműtétek terén. Ezzel az eljárással picinyke sebvonalon miniatűr TV kamerát vezetünk a seb mélyére. Ezen keresztül nagy nagyításban látja a sebész az operált területet. Az arc mimikai izomzatát közvetlenül a csonthártyáról leválasztjuk és új, előnyösebb helyzetben rögzíthetjük az egyes képletetket. Az izmok működésének megváltoztatása és durva megfeszítése nélkül változtathatunk mimikai izmok pozícióján. A homlok, a szemöldök, és az orca pontosan visszahelyezhető a gravitációs változás előtti pozícióba az oldal irányú túlzott megfeszítés nélkül. Az eredmény ezzel a módszerrel sokkal hatásosabb, a hegvonal és a műtét utáni kényelmetlenség pedig töredéke a hagyományos műtéthez viszonyítva. Műtét után 1-2 napi közvetlen orvosi (intézeti) megfigyelés szükséges csupán.
2-3 hét múlva nyugodtan megjelenhet társaságban megfelelő kozmetikumok alkalmazása mellett. Kb. 2 hónap elteltével nyeri el a bőr végleges állapotát. A műtéti hegek kiválóan elrejthetők, érdemleges hegvonal nem marad vissza.
Sajnos az eljárás kevésbé eredményesen alkalmazható anyak és az arc alsó területésn és azokban az esetekben amikor bőrfelesleget kell eltávolítani.

A másik jelentős alklamazási terület az endoszkóp számára a mell műtéteknél van. Ily módon a mellnagyobbítást a hónaljba rejtett kicsiny metszésvonalból úgy tudjuk elvégezni, hogy a műtétet folyamatosan követjük a monitoron. Biztosan nem sérül meg a mell mirigyállománya és a legkisebb vérzést is észrevesszük. Ezzel a módszerrel a hónaljvonalból is ugyanolyan biztonsággal és várhatóan szövődmények nélkül végezhető a mellprotézis beültetés. Hegvonala így annyira elrejthető, hogy egyáltalán nem zavarja még fotomodellek tevékenységét sem. Természetesen az endoszkópos műtét kissé hosszabb ideig tart és ára is magasabb.


Vissza a kezdőlapra!

Endoscopic Plastic Surgery
Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának tájékoztatója

e-mail:
szeged@plasztika.net

Plasztika.net honlapcsoport