Mellplasztika gyakori kérdések

Gyakori kérdések a mellplasztikáról

Milyen más módszerrel lehetne változtatni a mell lógásán műtét nélkül?
Hormonkezelések, növénykivonatok, masszázs, mell torna a hirdetések gyakori témája a mell formálására. Én a gyakorlatomban még nem találkoztam olyan esettel, aki ezekkel a módszerekkel  hatásosan változtatni tudott volna a jelentősen lógó mell formáján. Más kérdés a speciális melltartók és a szilikonos mell alátétek hatásának eredménye. Ha ezek használata számunkra kielégítő és öltözködésünket, életvitelünket, párkapcsolatunkat nem befolyásolja, talán nincs is szükség a plasztikai műtétre. De jó tudni, hogy a mell formájának valódi korrekciója csak plasztikai műtéttel lehetséges.

Mennyire fájdalmas a műtét?
A műtétet altatásban végezzük, így ez egyálatalán nem fájdalmas. A műtét után speciális szorító melltartó vislése tanácsolt. Ez a melltartó több ok miatt is nagyon jó hatású. Csökkenti a mell mozgását és fájdalmát a műtét után, előnyösen befolyásolja a kialakuló hegvonal minőségét is. A tapasztalat szerint mindössze néhány tabletta fájdalomcsillapító elégséges a tájdalom teljes megszűntetéséhez.

Milyen nyoma marad a plasztikai műtétnek?
A lógó mell korrekcióját a világon sehol sem tudják megoldani maradandó hegvonal nélkül. Nagyon szép mell formát lehet elérni a műtéttel, de diszkrét hegvonal mindig marad vissza. Az újabb műtét tipusok a hegvonal hosszának csökkentésére irányulnak. A műtét előtti vizit alkalmával lehet pontosan tisztázni, hogy mely metszésvonalból végezhető el a műtét. Legtöbb esetben kell metszés a bimbóudvar körül. A kérdés inkább az, hogy mennyi kiegészítő metszésvonal szükséges még. Klinikánkon minden esetben a lehető legkevesebb visszamaradó heggel operálunk.

Lehet-e műtét után szoptatni?
Igen. A műtét során lényeges szempont, hogy a lehető legkisebb mértékben okozunk sérülést a mell mirigyállományán és a tej kivezető csatornákon.
Tudnunk kell azonban, hogy az újabb szoptatás az elért formát elronthatja. Ismét lógást okozhat a melleken. Emiatt célszerű a korrekciót a tervezett gyermekek után végezni.

A szoptatást tekintve egy kicsit más a helyzet, ha a mell méretét is jelentősen akarjuk csökkenteni. A mirigyállomány sérülése nélkül, zsírszívással csak 20-25%nyi méretcsökkentést tudunk elérni. Nagyobb mértékű kisebbítés csak a mirigyállomány egy részének kivételével érhető el. Ha a mell mirigyállományát is operáljuk, akkor a tejcsatornák is sérülnek. Ilyenkor felmerül a kockázata a szoptatás során tejcysta kialakulásának. A méret csökkentő műtétek előtt mindig pontosan beszéljük meg ezt a problémát kezelő orvosunkkal.

Veszélyes-e a mellműtét az egészségre?
Minden orvosi beavatkozásnak van szövődmény kockázata, így a mellplasztikának is. Ez a műtéti kockázat azonban nem haladja meg az egyszerű sérvműtétek kockázatát. A műtét előtti vizsgálatok és a műtét időpontjának gondos megválasztása mind az Ön egészségének biztonságát szolgálják.

Fokozza-e a műtét a rákképződést?
Nem, erre vonatkozó semmilyen adat nem utal. A gyakorlat az ellenkezőjét mutatja. Mellrák kialakulása szempontjából jobb helyzetben vannak azok a nők, akik plasztikai műtéten estek át. Persze nem a műtét jelenti védő hatást a rák ellen. Ennek az a fő oka, hogy a műtét előtt is történik egy előzetes vizsgálat és a műtétet követően is ezek a hölgyek gyakrabban jelennek meg orvosi ellenőrzésen.

Lehet-e választani mellformát?
Igen, a meglévő testi adottságokon belül van mód a műtét előtt sok részlet egyeztetésére.
Megválaszthatjuk, hogy mennyit emeljünk a mellbimbó helyzetén. Lehet egyeztetni a bimbóudvar méretét is. A mell formáját a sebész az alkalmazott műtét tipusával tudja befolyásolni.

Mennyi szabadságot kell kivenni a gyógyuláshoz?
Általában egy hét betegállomány javasolt a műtét után. A megfelelő szorító melltartóban ezt követően könnyebb fizikai munka, sportolás is végezhető. Természetesen nem úszásra gondolunk. A varratszedés 10-14 nap után esedékes. Két hét után már fizikailag minden tekintetben visszatérhetünk aktív életvitelünkhöz. A teljes gyógyulás ideje kb.4 hét, ezt követően már a mell nyomásérzékenysége sex közben sem különbözik a műtét előtti időszaktól.

Társadalombiztosítás terhére el lehet-e végeztetni a műtétet?
Magyarországon a Társadalombiztosító csak az igen nagy méretű mellek méretcsökkentő műtétét támogatja. Ezt is abban az esetben, ha a mellek mérete miatt súlyos bőrelváltozásokat okozó eltérések is mutatkoznak vagy méretük az életvitellel nem egyeztethető össze. Egyébként a lógó mell formai korrekciója a TB által nem támogatott műtét.

Van egy csomó a mellemben, egyszerre megoprálható a plasztika során?
Igen, legtöbb esetben megoperálható egyszerre. Ezt azonban meg kell előzni megfelelő vizsgálatoknak, amik tisztázzák pontosan a tapintható csomó pontos jellegét. Minden körülmények között szükséges az eltérés előzetes citológiai vagy szövettani vizsgálata. Forduljunk bizalommal választott orvosunkhoz. A szakma pontosan leírt szabályai szerint fogja a vizsgálatokat elvégeztetni.
Ha csomót tapintunk mellünkben lehetőség van ingyenes szűrővizsgálatra is. (link)

Hányszor kell ellenőrzésre menni a műtét után?
A rutin ellenőrzéseket 2 hét, 6 hét, 3 hónap és 1 éves időszakban javasoljuk.
Magánklinikánkon egy éves időszakig a műtét árában az ellenőrzések ára is benne foglalt. Ezt a gyakorlatot azért alakítottuk ki, hogyha valakinek esetleg problémája van a műtétet követően, ne legyen anyagi kérdés az ellenőrzésre bejelentkezni.

 További mell műtétek:

Mell nagyobbítás:
augmentáció,
szilikon protézis beültetés

Mell rekonstrukció:
a daganat miatt eltávolított mell újra felépítése

e-mail:
bajuszdr@tvnetwork.hu


Plasztika.net honlapcsoport