Mellnagyobbítás szilikon

A női mell nagyobbítása
(szilikon protézisek)

A női test harmónikus szépségének ábrázolásakor kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak a művészek a szép melleknek, s ez nem véletlen. A formás kebleknek kétségtelenül fontos szerepe van a nemi vonzás felkeltésében és a nemi öntudat fenntartásában egyaránt.
Nagyon sok nőnek okoz problémát, hogy mellei kisebbek, vagy nagyobbak az általában elfogadott méretnél.

Az emlők méretének jelentős növelése (augmentáció) mellprotézisek beültetésével lehetséges. Hazánkban is egyre gyakrabban kerül sor erre a műtétre. A protézisek teljes választéka rendelkezésre áll. A protézis típusának, formájának és méretének pontos kiválasztása a műtét előtti vizit egyik lényeges feladata. Sajnos megfelelő magyar gyártmányú protézis nem áll rendelkezésre. Viszont a legjobb minőségű, teljesen biztonságos protézisek minden fajtája beszerezhető hazánkban is. Választhat a páciens sima vagy texturált felszínű, sóoldat vagy szilikon gél tartalmú protézisek közül. Ma a legkiválóbbnak a "koheziv géllel" töltött protézisek tekinthetők. Bizonyított, hogy a protézis beültetésnek (a média hírekkel ellentében) immunológiai vagy rákkeltő hatása nincsen. Tapintata tökéletesen élethű. Az ajánlott "CE minősítésű" nyugati protézisek párja kb. 190-380 ezer forint között van.
A protézisek beültetése az emlő mirigyállománya alá történik. A műtét a mirigyállományt nem károsítja, szinte nem is érinti. Emlőprotézis behelyezése után még szoptatás is lehetséges.
A páciens dönthet a piciny műtéti metszés helyéről. Leggyakrabban a mell alatti redőbe rejtjük a 4 - 5 cm-es metszést. De elvégezhető a műtét a bimbóudvar területéről vagy a hónalji redőből is.
A protézis behelyezését altatásban végezzük. A műtét után általában egy napos intézeti megfigyelés szükséges.

A mellek nem csak öröklötten lehetnek kisebbek.
Többszöri szoptatás után gyakori, hogy a mell mirigyállománya elsorvad, a mell petyhüdté válik és a mirigy térfogata nem elégséges egy szép forma kialakításához.
Ilyenkor is segítség lehet a szilikon mellprotézis beültetése.
(Képgaléria2)

A Szilikon Protézisekről

A médiák "szenzációt" suggalló hírei sok esetben
félrevezetőek és egyoldalúan negatívak voltak.
Ezzel szemben mi a reális valóság?
Az alábbiakban közzétesszük a témában szakmailag mérvadó nemzetközi állásfoglalásokat a mellimplantátumokról:


EQUAM Consensus Declaration on Breast Implants
4 July 1998, Regensburg
EUROPEAN COMMITTEE ON QUALITY ASSURANCE
AND
MEDICAL DEVICES IN PLASTIC SURGERY

MAGYAR FORDÍTÁSA:

Emlő Implantátumok Használatára Vonatkozó Egyetértő Nyilatkozat
1998 Július 4,Regensburg
PLASZTIKAI SEBÉSZETI MŰKÖDÉST
és
ANYAGOK MINŐSÉGÉT ELLENŐRZŐ EURÓPAI BIZOTTSÁG

Napjainkban a szilikon széles körben használt és alapvető anyag mindennapi életünkben. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. Az orvostudomány és a sebészet más területén is használnak szilikonból készült implantátumokat és orvosi eszközöket. Ezek használata gyakran nélkülözhetetlenek nemcsak a jóléthez, de a túléléshez is . A napjainkban elvégzett tanulmányok folyamatosan azt bizonyítják, hogy a szilikon zselével töltött implantátumok nem okoznak sem emlőrákot sem másmilyen rosszindulatú betegséget. Rendelkezésünkre álló tudományos - klinikai, immunológiai, epidemiológiai - vizsgálati adatok közvetetten bizonyítják azt is, hogy a szilikon-zselével töltött implantátumok nem okoznak semmilyen autoimmun vagy kötőszöveti betegséget. Nincs semmiféle tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy olyan kórképek, mint "szilikon-allergia", "szilikon-intoxikáció", "atipikus szilikon betegség" vagy " új szilikon betegség " létezne.
Minden implantátum beültetés után fellép egy normális idegentest reakció, de ez nem immunbetegség. A szilikon implantátumok nem befolyásolják hátrányosan a terhességet, sem a szoptatást, sem a szoptatott gyermek egészségét. Az emlőimplantátumos betegek rendszeres ellenőrzést igényelnek és - ha szükséges - az emlők műszeres képalkotó vizsgálata indokolt. A szilikont kimutató laboratóriumi teszteknek nincs klinikai értéke.
Eddig nem mutattak ki specifikus szilikon ellenes antitesteket. Az EQUAM szerint nagy szükség van az implantátumokra vonatkozó, egységes EU előírásra a szilikon implantátumokról..
Az EQUAM sürgeti az európai államok megegyezését ezen a téren. Az EQUAM szorgalmazza a folyamatos klinikai és alapkutatásokat az emlő implantátumok és új technológiák további fejlesztésére. Objektív média közlemények szükségesek a betegek megnyugtatására.
Az EQUAM folyamatosan biztosítja a legfrissebb adatokat az orvosok és média számára.

 

_______________________________________________________________________________

 

 

EQUAM

The European And International Comittee on Quality Assurance,

Medical Technologies and Devices in Plastic Surgery

CONSENSUS DECLARATION OF EQUAM

(AZ EQUAM MEGEGYEZÉSEN ALAPULÓ NYILATKOZATA)

2004. JUNIUS 26.

2004. junius 26-án az EQUAM kiadta a továbbiakban olvasható megegyezésen alapuló nyilatkozatát:

Az EQUAM, a plasztikai sebészeti eszközökért-, orvosi módszerekért- és minőségbiztosításért felelős Európai és Nemzetközi Bizottság célja, hogy szavatolja a plasztikai sebészetben használt eszközök-, módszerek-, eljárások biztonságos használatát, valamint garantálja a páciensek biztonságát. A rendelkezésre álló szakirodalom és tudományos adatok áttekintése után az EQUAM aggodalmának ad hangot termékek-, eszközök-, módszerek lehetséges ártalmas használata-, illetve nem átgondolt- vagy nem megfelelő javallatok alapján történő alkalmazása vonatkozásában.

EMLŐ-IMPLANTÁTUMOK

Az emlő nagyobbító sebészet célja a páciens testi-lelki állapotának javítása. A páciens egyéniségéhez leginkább illő protézist kell választani!

1. Szilikon géllel töltött emlő-protézisek

A. Az EQUAM korábbi nyilatkozatai óta a szilikon gél folyamatosan-, széles körben használatos az emlő protézisekhez. Jobb anyag nem vált elérhetővé a helyettesítésére.

B. A kapcsolódó orvosi vizsgálatok nem mutatnak semmilyen kapcsolatot a szilikon géllel töltött emlő protézisek és a rákos megbetegedések vagy bármilyen egyéb megbetegedés között. Ezen vizsgálatok megerősítették a korábbi adatokat.

C. A szilikon-géllel töltött protézisek nem hatnak hátrányosan sem a terhességre-, sem a magzat fejlődésére-, sem a szoptatásra-, sem a szoptatott gyermek egészségére.

2. Titániummal borított emlő-protézisek

A Titániummal borított emlő protézisek (Ti-Breeze) klinikai használatba való bevezetése folyamatban van. Az EQUAM még rövid távú klinikai vizsgálati eredményeket sem kapott ezen protézis biztonságosságára és hatásfokára vonatkozóan.

Ez a protézis CE (Európai Szabványnak megfelelő) minősítést kapott.Az EQUAM klinikai- és tudományos kutatásra szólít fel, felszólít ezen eszköz dokumentációjára és ellenőrzésére és nem ajánlja ezen eszköz használatát addig, amíg a megfelelő klinikai adatok rendelkezésre nem állnak.

3. Hydrogéllel töltött emlő-protézisek

A hydrogéllel töltött emlő protézisek biztonsága nem megalapozott. Bár egyértelmű veszély nem igazolódott a hydrogéllel töltött protézisek használata során az MDA két eszköz-riadót bocsájtott ki 2000. decemberében ezen emlő-protéziseknek az Egyesült Királyság piacáról történő kivonásáról, mint egy megelőző intézkedésről, mivel nem áll rendelkezésre kellő információ a töltőanyagra vonatkozó teljes értékeléshez. Az MHRA (Orvosi és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség), a Brit Egészségügyi Hivatal egy végrehajtó ügynöksége folytatja ezen protézisek biztonságosságának vizsgálatát és jelenleg nem ajánlja a nőknek eltávolíttatni ilyen protézisüket (kivéve, ha panaszuk van).

4. Szójaolajjal töltött emlő protézisek (Trilucent)

A. Laboratóriumi leletek és a rendelkezésre álló adatok elemzése potenciálisan veszélyes összetevők jelenlétét mutatják a sérült-, szójaolajjal töltött termékekben

B. A szójaolajjal töltött protéziseknek csupán egy részét távolították már el.

C. Ezért az EQUAM hangsúlyozza ezen protézisek mielőbbi eltávolításának a szükségességét

D. A páciensek ezen csoportjának hosszú távú ellenőrzése-követése ajánlott.

5. Általános ajánlások emlőnagyobbításhoz és emlő helyreállításhoz

A. Az EQUAM fontosnak tartja a páciensek felvilágosítását a lehetséges veszélyekről és kockázatokról, az újra-operálás lehetséges szükségességéről ugyanúgy, mint az emlő-nagyobbítás vagy helyreállítás előnyeiről. Részletes és naprakész információs és beleegyezési nyomtatványt szükséges biztosítani és a pácienssel megbeszélni azt a műtét előtt.

B. Egy a konzultációt követő ésszerű időtartam (legalább két hét) meghatározása szükséges az információk megértése és értékelésére számára a döntés és a műtét elvégzése előtt.

C. Nem ajánlott az emlőnagyobbító műtét 18 éves kor előtt, kivéve, ha orvosilag indokolt.

D. Az emlő-protézist viselők rendszeresen ellenőrzendőek, kívánatos, ha ezt az operáló orvos végzi.

E. Nincs meghatározva egyértelmű időtartam a protézisek élettartamára vonatkozóan, a protézisek rutinszerű cseréje ezért nem feltétlenül szükséges.

F. Az EQUAM felszólít az emlő protézisek folyamatos klinikai és tudományos kutatására, a protézisek nemzeti/nemzetközi regisztráció útján történő dokumentációjára és ellenőrzésére.

G. Az emlő-nagyobbítás eljárásainak reklámozása szorítkozzon a sebészetnek csupán az orvosi vonatkozásaira és ne tüntesse fel azt kockázatmentesnek

2004. JUNIUS 26.

 

 

_______________________________________________________________

 


EQUAM

European Comittee on Quality Asurance and Medical Devices in Plastic Surgery

CONSENSUS DECLARATION ON ADVENCED TECHNOLOGIES AND DEVICES IN PLASTIC SURGERY

( A PLASZTIKAI SEBÉSZET .... MÓDSZEREIRE ÉS ESZKÖZEIRE VONATKOZÓ MEGEGYEZÉSI NYILATKOZAT )

2000. JUNIUS 23.

EQUAM, A PLASZTIKAI SEBÉSZETBEN HASZNÁLT ORVOSI ESZKÖZÖK és MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS EURÓPAI BIZOTTSÁGA fokozottan figyeli a potenciálisan veszélyes termékek-, eszközök- és technológiák használatát , vagy azok nem megfelelő javallat alapján történő alkalmazását. Az EQUAM célja, hogy biztosítsa, megteremtse a plasztikai sebészetben használt eszközök- és módszerek biztonságosságát-, valamint garantálja a páciensek biztonságát.

2000. junius 23-án az EQUAM a következő megegyezési nyilatkozatot adta ki:

Ultrahanggal segített zsírszívás

1. Az ultrahanggal segített zsírszívást mint a hagyományos zsírszívás kiegészítő eszközét alkalmazták. A közvetlen hatásokról beszámoltak és azokat értékelték. A hosszútávú biológiai biztonságosság a lehetséges következményes szabad-gyök képződéssel járó üregképződés-, a sonoluminescencia-, magas nyomás- és hőhatások fényében kérdéses.

2. További tudományos kutatások szükségesek a kockázatok értékelésére, valamint a jobb- és biztonságosabb klinikai alkalmazás érdekében.

Botulinus toxin A

1. A Botulinus Toxin A szélesen alkalmazott esztétikai célból mind sebészi módszerek helyett-, mind azokkal kombinálva.

2. Az EQUAM elfogadva a jelenlegi klinikai adatokat, megerősíti, hogy a Botulinum Toxin A biztonságosan alkalmazható az esztétikai plasztikai sebészetben.

Herzliya, Israel, 2000. junius 2

 

________________________________________________________


IQUAM Consensus

2006 Regensburg

 

 

____________________________________________________________________________

 

IQUAM Estabelished 1992

 

IQUAM-IPRAS website

 

_________________________________________________________

Breast Augmentation
Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának tájékoztatója

 

Mellnagyobbítás szimuláció (YouTube film)

Plasztika.net honlapcsoport