Szilikon kérdések

Gyakori kérdések a mellprotézis beültetéséről

Mi volt a "szilikon botrány" Amerikában?
Ez egy fura jogi történet, ami nem is a plasztikai sebészet szakmai oldalát érinti. Néhány nagyon felkészült ügyvéd példa-pereket indított és nyert az USA különböző államaiban a szilikon protézist gyártó cégekkel szemben. A perek szakmai alapját képező szakvélemények ma már igencsak kétes tudományos értékűnek tekinthetők. Mégis a nyertes példaperek, az amerikai jogrendszerben példa értékűek hasonló bírósági kereset beadása esetén. A számítástechnika vívmányát kihasználva élelmes ügyvédek összegyűjtötték nagy számú szilikon protézissel operált amerikai pácienseket és szinte egy időben igen nagy számú kártérítési keresetet nyújtottak be a példa perek ítéleteire hivatkozva. Emiatt történt, hogy az FDA(Amerikai hatóság) időlegesen felfüggesztette a szilikongél protézisek használatának engedélyét. A nagy számú páciens utánvizsgálatok eredményei azonban nem igazolták a protézisek hibáit. Az FDA visszaadta az engedélyt a szilikon gél protézisek további használatára. A gyártók viszont a jogrendszer megváltozásáig továbbra sem  forgalmazzák a szilikon gél protéziseket esztétikai mell nagyobbításra Amerikában. Használják azonban rekonstrukciós műtétekhez, mert erre nincs nyertes példaper.
Emiatt terjedt el Amerikában a sóval töltött protézisek használata annak ellenére, hogy ezek tapintata nem annyira természetes.

Mellrákot okozhat-e a beültetett protézis?
Biztosan állíthatjuk, hogy nem okoz. Erre vonatkozóan történtek a legnagyobb számú (1 milliót meghaladó) klinikai és statisztikai utánvizsgálatok. Az eredmény meglepő volt. A protézis beültetés után a mellrák kialakulása kevesebb, mint a anélkül. Ezt persze nem a beültetett protézis hatásának kell tulajdonítanunk. Arról van szó, hogy a műtétek előtti vizsgálatok és a műtétet követő utánvizsgálatok során a páciensek közül gyorsabban kiszűrésre kerültek az ilyen betegségben szenvedő, vagy erre hajlamos páciensek.
A másik jótékony hatása a protéziseknek, hogy a kevés mirigyállománnyal rendelkező, nagyon kis mellű hölgyek mammografiás vizsgálata könnyebbé válik. A protézis ugyanis minden esetben a mell mirigyállománya mögé kerül beültetésre. A mirigyállományt ezzel előemeli és könnyebben vizsgálható helyzetbe kerül. Továbbá az is bizonyított, hogy a páciensek önvizsgálata is eredményesebb.

Mi az a tokzsugorodás?
Ez valójában a beültetett mellprotézisek egy lehetséges szövődménye amiről tudnia kell mindenkinek, aki protézis beültetésre határozza el magát.
A szervezetünk természetes reakciója, hogy minden beültetett idegen anyagot egy határoló burokkal vesz körül, fémlemezeket, csavarokat, ér- és mellprotéziseket egyaránt. Ez az idegentest burok a páciensek kb 5 %-ában zsugorodhat és a puha mellprotézist megszoríthatja, annak aszimmetriáját vagy érzékenységét okozhatja. Ez a páciensek szempontjából azt jelenti, hogy az élete során esetleg újabb műtétre lehet szüksége később a kialakult zsugorodás megoldására. Ilyenkor a zsugorodott tokot egy kis műtét során felhasítjuk, mint a narancshéjat, megfelelő helyet csinálva ezzel a bennlévő protézis számára. Ennek a szövődménynek és ezzel egy újabb műtét szükségességének a valószínűsége 20:1 vagyis kb 20-ból egy esetben kell emiatt a későbbiekben ezt a kis műtétet elvégezni. Sajnos előre nem lehet megmondani, hogy kinél alakul ki ez a komplikáció.

Lehet-e választani a mell formáját?
Igen, a protézis tipusának megválasztásával és a protézis elhelyezésével befolyásolni lehet a mell formáját.
Ennek részleteit a műtét előtti vizit alkalmával mindig pontosítjuk a pácienssel. A protézist együtt választjuk ki a katalógusból a pácienssel. Lehetőség van komputeren imitálni a protézis hatását, de tapasztalatom szerint a legjobb segítség   a választásban a régebbi, hasonló alkatú páciensekről készült műtét előtti és műtét utáni fotok átvizsgálása.

Lehet-e szoptatni?
Igen, a műtéteket Klinikánkon mindig úgy végezzük, hogy ne sérüljön a mell mirigyállománya. A protézisek a mell mirigyállománya mögé vagy még mélyebbre, a mellizomzat mögé kerülnek beültetésre. Ez lehetővé teszi a szoptatást is a műtét után. A szilikon protézis nem ártalmas a gyermek egészségére sem. Meg kell azonban jegyezni, hogy a megnövelt mell formája ugyanúgy változhat a szoptatás alkalmával, mint a nagy mellek formája. Vagyis a mell lógása következhet be a szoptatás miatt. Ez ellen nem véd a protézis.
Újabb tapasztalatunk szerint a mell lógása elkerülhető, ha a  protézist eltávolítjuk a szoptatás idejére. Később a meglévő helyre könnyedén vissza lehet ültetni a régi protézist is.

Lehet-e repülőn utazni a protézis beültetése után?
Igen, nyugodtan. Több páciensem a műtétet követően már egy hét múlva átrepülte az Óceánt bármi észlelhető változás nélkül. Az ezzel kapcsolatos média híresztelések hibás elméleti megfontolásokon alapulnak. A repülőgépeken a kabinokban túlnyomás van és nem számottevő a nyomás csökkenés. A légnyomás csökkenésnek csak olyan helyzetekben lehetne hatása a vízzel töltött protézisre, ahol már más szövetek is károsodnak és amikor az oxigén hiánya már nem elég a túléléshez.

Mi a sóoldattal töltött protézisek előnye, hátránya?
A fizológiás sóval töltött protézisekben ugyanaz az oldat van, amiből több ezer litert használunk fel hazánkban naponta infúziókhoz. Ez biztosan nem káros ha kijut a protézis belsejéből. Ez az igazi előnyük. A másik előny, hogy ezt a protézist igen kis sebvonalon lehet behelyezni, mert üresen történik beültetésük és egy szelepen keresztül csak ezután kerülnek feltöltésre. Ez a szelep azonban más szempontból a hátrányuk a szememben. Bár nagyon biztonságos, de azért ez  a szelep is ereszthet az idők során. Igen elkeseredett voltam amikor ismételt műtétet kellett végezni egyik páciensemen a szelep hibája miatt. Ez nézetem szerint egy felesleges kockázati tényező, ami növeli az ismételt beavatkozásokat a mellprotézisek beültetése után.
Újabban elkezdtek gyártani teljesen lezárt, szelep nélküli fiziológiás sóval töltött protéziseket is. Tapasztalatom még kis számú, de máris biztosan állíthatom, hogy tapintatuk nem olyan természetes, mint a szilikongél protéziseké.

A szója olajos protézist használja-e?
A klinikai kipróbálásra használt szója olajjal töltött protézisek nagy publicitást kaptak a médiákban azután, hogy a mondvacsinált szilikon "botrány" kipattant az USA-ban. A klinikai tapasztalatok azonban nem támasztják alá a kezedti bizakodást. A vizsgálati eredmények egyértelműen mutatják, hogy a szója olaj néhány év alatt károsítja a protézisek falát és kiáramolhat belőle. A szervezetünkben pedig a szója olaj nem oldódó "szappan vegyületet" képez ezután testünkben. Ma már  egyértelmű a világ szakembereinek állásfoglalása, hogy szója olajjal töltött protéziseket nem szabad beültetni. Szerencsére a magyar plasztikai sebészek - nagyon  megfontoltan - egyáltalán nem használták ezt a tipusú protézist.

Melyik a legjobb protézis?
Ebben nincs egységes vélemény a plasztikai sebészek között ugyanúgy, ahogy abban sem, hogy melyik a legjobb autó. Kinek kinek más lehet a nézete, s ez nem baj. Két szempont szerint választunk: a biztonság és az elérhető eredmény. Én (a páciens biztonsága mellett) a műtétek eredményénél a természetes mellforma és a természetes tapintat elérését tekintem elsődleges célnak a mell esztétikai műtétei során. A szilikon gél protéziseket minden esetben jobbnak tartom a fenti cél elérésére. Az általam végzett műtéti technikák mellett a szilikon gél protézisek közül is a kohézív gél protézisekkel legjobbak a tapasztalataim. Ilyent egyenlőre csak kevés cég gyárt, de ezek mindegyike beszerezhető hazánkban is. Ezekben a protézisekben a gél olyan, mint a kocsonya. Forma tartó, még molekuláris kiáramlás sincs, akkor sem folyik, ha kettévágjuk. Biztonságos és természetes tapintata mégis alig különíthető el a mell mirigyállományának tapintatától.
Egyetlen hátrányuk, hogy kissé drágábbak, mint az egyszerű szikon-zselé jellegű protézisek Azoknak elérhető, akik nem a Trabantot választják az autók közül.

Milyen más módszerek léteznek a mell nagyobbítására?
Gyógynövény kivonatok
:
Különböző árfekvésben találhatunk készítményeket a boltokban. Tartós hatást nem láttam még egyetlen készítménytől sem. A legnagyobb veszély pedig az, ha valamely hormonhatású szert kevernek a készítménybe. Sajnos hazánkban a gyógyszernek nem minősülő szerek vizsgálata nem elég szigorú. A részletes vizsgálatokhoz szükséges anyagi és erkölcsi háttér pedig nem mindig megbízható.
Hormon készítmények:
Ezekkel kétségtelenül érhetünk el nagyobbodást mellünkön. De ne feledjük el, hogy milyen áron! A jelentős hormontartalmú készítményeknek nem csak a mellre, hanem a belső női nemi szervekre is hasonló aktiváló hatása van. Tartós alkalamzásuk bizonyosan jelentős mellékhatásokkal is jár, amik csak később derülnek ki. A hormontartalmú szerek hatása a mell méretére viszont csak addig tart amíg a szert szedjük, sőt egyes készítményeknél addig sem, mert szervezetünk hozzászokhat a magasabb hormon szinthez és tartósan nem tudjuk becsapni mellünk hormon receptorait.
A hormonkészítmények közül csak a fogamzásgátlók ellenőrzött szedését ajánlom, azt viszont megbeszélhetjük nőgyógyászunkkal, hogy a gyógyszer kiválasztásakor erre a hatásra is legyen figyelemmel.
Hipnózis:
A hipnózissal elérhető eredmények igen kétségesek. Általában nem is orvosok hirdetnek ilyen közreműködést. A világ egyes részein az okkult tudományok sokkal népszerűbbek mint hazánkban, bár kétségtelen, hogy már olvastam budapesti hirdetést is "mellnagyobbítás kézrátétellel".
Mit is mondjon erre a szakember? Talán csak annyit, hogy ha hatása nincs is, legalább jóleső érzés. Sőt  az egészségre sem káros!
Melltorna:
Tornával erősíthetjük a mellizomzatot a mellkasfalon, ennek lehet kedvező hatása melleink formájára is és kissé növelheti a mell méretét is. Legjelentősebb hatása azonban a testtartás előnyös változásának van.Vigyázat, mert a torna nem megfelelő alkalmazása és túlzott mellizom erősítés a mell zsírtartalmának csökkenésével is járhat és a hatás fordítva is elsülhet.

Szívó rendszer:
Kisérleti stadiumban lévő mellnagyobbító rendszer.Klinikai alkalmazása még nem általános.Kemény falú külső búra alatt a mellek folyamatos szívásával a mell kötőszövetes állományának sejtszaporulatát lehet elérni.
Az ormótlan búrák folyamatos 3-6 hónapos alkalmazásával a mell méretének 10-15 %-os nagyobbodását sikeresen végezték.
A módszer sikerét jósolom az elkövetkező években, annak ellenére hogy alkalmazása nagyon kényelmetlen, ára pedig a mell műtét árához hasonlatos lesz. Vajon kiváltja a mellprotéziseket? Biztosan nem váltja ki. Sőt egyre népszerűbbé fogja tenni a plasztikai műtétet, mert aki ilyen elszántan akarja a mell korrekciót, az végül igazi eredményt akar majd látni. Ez pedig a plasztikai műtéttől várható.

Amerikában miért nem használnak szilikon protézist?
Ennek nem is szakmai, hanem inkább az amerikai jogrendszerből adódó oka van. Bizonyos protézis gyártókkal szemben néhány páciens vitatható kártérítési pert nyert a múltban. Ezek az ítéletek az amerikai jogrendszer szerint  hasonló bírósági keresetek beadásakor példa ítéletnek foghatóak fel a vizsgálatok lefolytatása nélkül is. Emiatt a gyártók és az FDA közös álláspontja szerint szilikon gél tartalmú protéziseket az USA területén esztétikai célra nem forgalmaznak a törvények változásáig. Érdekesség azonban, hogy nincs példa ítélet rekonstrukciós műtétekkel kapcsolatban. Az a fonák helyzet van Amerikában, hogy emiatt a szilikon gél protéziseket szívesen használják a plasztikai sebészek betegség miatt eltávolított mellek pótlására, de nem használják esztétikai célú nagyobbításra.
Azt hiszem világosan érthető, hogy nem a protézisekkel van a probléma. A világ többi államában is megtörténtek az utánvizsgálatok és engedélyezett a szilikongél protézisek használata.


  Breast Augmentation
Az Amerikai Plasztikai Sebészek
Társaságának tájékoztatója

Plasztika.net honlapcsoport